MANIFEST DE L'SKYRUNNER

MANIFEST DE L'SKYRUNNER

Kiss or kill. Besa o mata. Besa la glòria o mor en intentar-ho. Perdre és morir, guanyar és sentir. La lluita és el que diferencia una victòria, un vencedor. Quantes vegades has plorat de ràbia i de dolor? Quantes vegades has perdut la memòria, la veu i el seny de l’esgotament? I quantes vegades, en aquesta situació, t’has dit, amb un gran somriure:

«Una altra volta! Un parell d’hores més! Una altra pujada! El dolor no existeix, només és dins del teu cap. Controla’l, destrueix-lo, elimina’l i continua. Fes sofrir els teus rivals. Mata’ls».

Sóc egoista, oi? L’esport és egoista, perquè s’ha de ser egoista per saber lluitar i sofrir, per estimar la soledat i l’infern. Aturar-se, estossegar, tenir fred, no sentir les cames, tenir nàusees, vòmits, mal de cap, cops, sang… Hi ha alguna cosa millor?

El secret no està en les cames, sinó en la força de sortir a córrer quan plou, fa vent i neva; quan els llamps encenen els arbres en passar pel seu costat; quan les boles de neu o les pedres de glaç et colpegen les cames i el cos nu contra la tempesta i et fan plorar, i, per continuar, t’has d’eixugar les llàgrimes per poder veure les pedres, els murs o el cel. Renunciar a unes hores de festa, a unes dècimes de nota, dir «no!» a una noia, als llençols que se t’enganxen a la cara. Posar-hi collons i sortir sota la pluja fins que les cames sagnin dels cops que t’has donat en caure al terra pel fang, i tornar-te a aixecar per continuar pujant… fins que les teves cames cridin a plens pulmons: «Prou!». I et deixin penjat enmig d’una tempesta en els cims més llunyans, fins a morir.

Les malles mullades per la neu que arrossega el vent i que també se t’enganxa a la cara i et congela la suor. Cos lleuger, cames lleugeres. Sentir com la pressió de les teves cames, el pes del teu cos, es concentra en els metatarsos dels dits dels peus i fa una pressió capaç de trencar roques, destruir planetes i moure continents. Amb les dues cames suspeses en l’aire, flotant com el vol d’una àguila i corrent més veloces que un guepard. O baixant, amb les cames lliscant sobre la neu i el fang, just abans d’impulsar-te de nou per sentir-te lliure per volar, per cridar de ràbia, odi i amor al cor de la muntanya, allà on només els més intrèpids rosegadors i les aus, amagats dins dels seus nius sota les roques, es poden convertir en els teus confessors. Només ells coneixen els meus secrets, els meus temors. Perquè perdre és morir. I no es pot morir sense haver-ho donat tot, sense trencar a plorar del dolor i de les ferides, no es pot abandonar. S’ha de lluitar fins a la mort. Perquè la glòria és el més gran, i només s’ha d’aspirar a la glòria o a perdre’s pel camí, havent-ho donat tot. No s’hi val a no lluitar, no s’hi val a no sofrir, no s’hi val a no morir… Ja és hora de sofrir, ja és hora de lluitar, ja és hora de guanyar. Besa o mor.

Pròleg del llibre “Córrer o morir” de Kilian Jornet

miércoles, 2 de junio de 2010

vICTORIA DE L'EQUIP YAENCONTRE.COM - HAGLÖFS AL RAID SIERRA DE GUARA. 3ª PROBA DE LA LLIGA ESPANYOLA

L'Equip YAENCONTRE.COM - HAGLÖFS primers en el II Raid d'Osca, disputat el 29 i 30 de maig després de dos jornades molt intenses pels voltants d'Osca i de la Serra de Guara

El II Raid d'Aventura Peña Guara començava el dissabte a les 9 del matí al palau d'esports d'Osca amb 40 equips participants. Prèviament el divendres a la nit van ser rebuts al mateix lloc per a la recollida de dorsals i la reunió tècnica, on se'ls explicaven tots els detalls i dubtes sobre la prova.

Aquesta competició, emmarcada en la Lliga Espanyola de Raids d'Aventura, consta de dos dies de competició en la qual els equips s'encadenen una sèrie de modalitats esportives sense descans, totes elles guiades per mapes d'orientació i emmarcades en l'entorn d'Osca i de la serra de Guara. Els equips participen en tres categories: Elit - la qual els tres components corren totes les etapes -, Aventura la qual corren dos més un relleu - i l’Iniciació.

En la primera etapa sortien d'Osca a peu per després de buscar quatre balises als voltants del castell de Montearagón, els equips es calçaven els patins en línia a la presa de Montearagón i ascendir els 6km de carretera fins a Sant Julià de Banzo. Les forces intactes feien arribar als equips encara molt junts tot i que les eleccions de ruta ja començaven a marcar diferències.

Després de la primera etapa la categoria d'Iniciació es desviaven cap Vadiello amb la bicicleta, passant per llocs característics com la Pedra Mora o Santa Eulàlia la Major, mentre que la resta triarien la millor ruta per creuar la serra fins a Nocito, amb diverses balises intermèdies.

A Nocito l'equip de Peña Guara-Oxygen, amb el d'Osca Javier Ara al capdavant, obria la cursa a les 15h en categoria Elite, seguits de prop pels catalans del Yaencontre.com - Haglöfs. En Aventura i acompanyant els de Peña Guara l'equip francès del TRA65 Team començava a marcar els millors temps en una ràpida transició a la següent etapa. Després de deixar la bici el recorregut els portava rumb sud per creuar la serra de nou en un trekking en direcció a Vadiello, creuant pel coll de Petreñales i recorrent la cresta de Fragineto.

A Vadiello les proves específiques li donaven color a la prova, i els equips havien de completar el barranc de Isarre, la via ferrada del canal del Colom en temps neutralitzat i accedir a la cova dels ratpenats per buscar dos balises al seu interior. La jornada de dissabte es completava amb una ràpida etapa de bici de muntanya per tornar a Osca i la guinda la posaven al rocòdrom del Pius XII en la qual els participants havien de triar entre 4 vies de diferents dificultats i puntuacions.

De nou el palau dels esports d'Osca va servir per acollir la sortida i la meta de la segona jornada del II Trofeu Peña Guara de Raids d'Aventura.

L'etapa de diumenge al matí, els equips es juguen el raid entorn a Osca amb una orientació específica en bicicleta i una prova a peu urbana per la ciutat amb una prova especial de biatló (patins en línia i tir amb carrabina) al passeig Ramón y Cajal.
En la primera secció del dia els participants van realitzar una prova d'orientació amb bicicleta per la zona de Loreto, Huerrios i banyaria. Tot i el cansament acumulat del dia anterior va ser una secció ràpida en la qual la majoria dels equips van completar el recorregut al voltant d'una hora.

En la segona vam poder veure els corredors pel centre de la ciutat d'Osca, corrent a la recerca de balises col.locades en diversos punts urbans. La prova més esperada del dia va ser el biatló realitzat al passeig Ramón y Cajal que va despertar gran expectació. Una vegada completades cinc voltes a un circuit sobre patins en línia havien d'afinar la punteria amb cinc trets de carrabina làser de peu i sense treure's els patins per augmentar la dificultat.

Completat el biatló tornaven al Palau dels Esports on es trobaven amb l'última esperada balisa del Raid.

No hi va haver sorpreses en les classificacions:

En categoria elit la victòria se la va emportar el Yaencontre.com - Haglöfs superant en estratègia als equips Peña Guara Oxigen i Bimbaches que el van acompanyar al pòdium.

En aventura masculí els francesos TRA65 Team van demostrar la seva superioritat sobre Javises i Entrenabien.com. En aventura mixt l'equip Peña Guara-Zarabici va aconseguir el primer lloc.

L'equip femení Peña Guara Som Nenas o Marines van guanyar en la seva categoria tot i el mal començament de l'etapa de dissabte que els va obligar a esprémer per aconseguir la victòria.

Els participants han destacat la bellesa dels recorreguts. Han visitat llocs destacats de la Foia d'Osca com la cresta de Fragineto, el poble de Nocito i els voltants de Vadiello

No hay comentarios: