MANIFEST DE L'SKYRUNNER

MANIFEST DE L'SKYRUNNER

Kiss or kill. Besa o mata. Besa la glòria o mor en intentar-ho. Perdre és morir, guanyar és sentir. La lluita és el que diferencia una victòria, un vencedor. Quantes vegades has plorat de ràbia i de dolor? Quantes vegades has perdut la memòria, la veu i el seny de l’esgotament? I quantes vegades, en aquesta situació, t’has dit, amb un gran somriure:

«Una altra volta! Un parell d’hores més! Una altra pujada! El dolor no existeix, només és dins del teu cap. Controla’l, destrueix-lo, elimina’l i continua. Fes sofrir els teus rivals. Mata’ls».

Sóc egoista, oi? L’esport és egoista, perquè s’ha de ser egoista per saber lluitar i sofrir, per estimar la soledat i l’infern. Aturar-se, estossegar, tenir fred, no sentir les cames, tenir nàusees, vòmits, mal de cap, cops, sang… Hi ha alguna cosa millor?

El secret no està en les cames, sinó en la força de sortir a córrer quan plou, fa vent i neva; quan els llamps encenen els arbres en passar pel seu costat; quan les boles de neu o les pedres de glaç et colpegen les cames i el cos nu contra la tempesta i et fan plorar, i, per continuar, t’has d’eixugar les llàgrimes per poder veure les pedres, els murs o el cel. Renunciar a unes hores de festa, a unes dècimes de nota, dir «no!» a una noia, als llençols que se t’enganxen a la cara. Posar-hi collons i sortir sota la pluja fins que les cames sagnin dels cops que t’has donat en caure al terra pel fang, i tornar-te a aixecar per continuar pujant… fins que les teves cames cridin a plens pulmons: «Prou!». I et deixin penjat enmig d’una tempesta en els cims més llunyans, fins a morir.

Les malles mullades per la neu que arrossega el vent i que també se t’enganxa a la cara i et congela la suor. Cos lleuger, cames lleugeres. Sentir com la pressió de les teves cames, el pes del teu cos, es concentra en els metatarsos dels dits dels peus i fa una pressió capaç de trencar roques, destruir planetes i moure continents. Amb les dues cames suspeses en l’aire, flotant com el vol d’una àguila i corrent més veloces que un guepard. O baixant, amb les cames lliscant sobre la neu i el fang, just abans d’impulsar-te de nou per sentir-te lliure per volar, per cridar de ràbia, odi i amor al cor de la muntanya, allà on només els més intrèpids rosegadors i les aus, amagats dins dels seus nius sota les roques, es poden convertir en els teus confessors. Només ells coneixen els meus secrets, els meus temors. Perquè perdre és morir. I no es pot morir sense haver-ho donat tot, sense trencar a plorar del dolor i de les ferides, no es pot abandonar. S’ha de lluitar fins a la mort. Perquè la glòria és el més gran, i només s’ha d’aspirar a la glòria o a perdre’s pel camí, havent-ho donat tot. No s’hi val a no lluitar, no s’hi val a no sofrir, no s’hi val a no morir… Ja és hora de sofrir, ja és hora de lluitar, ja és hora de guanyar. Besa o mor.

Pròleg del llibre “Córrer o morir” de Kilian Jornet

sábado, 30 de marzo de 2013

ULTRA-TRAIL DU MONTBLANCL’estiu del 2007, vaig viure un dels esdeveniments que et queden a la memòria gravats i que em va impressionar  i marcar bastant!!!! Estàvem a Chamonix, la setmana que s’organitzava l’Ultratrail del Montblanc, i en tota la Vall és respirava només trailrunning.

Vam allargar dos dies més l’estada a Chamonix, només per poder presenciar la sortida de l’Ultratrail. En aquell moment èpic, estant allà només com espectador, se’m va posar la pell de gallina i tenies una sensació d’estar vivint un moment especial a la vida de qualsevol esportista... llavors encara no ho sabia, però aquella sortida em va quedar molt marcada!!!

Aquell any el Kilian, encara no havia corregut cap edició, va guanyar el mític Marco Olmo, i l’Aurelio, un bon amic meu dels Raids, va acabar 9è desprès d’anar la major part de la cursa en posició de pòdium, i perdre’s al la part final del recorregut!!!

Fins llavors, jo havia fet curses d’ultraresistència amb la BTT, i RAIDS, però no em podia ni imaginar que pogués aguantar corrent més de 100 km!!!

Aquella tarda a Chamonix, li vaig dir a la Carme, que un dia jo havia de fer aquella cursa!!!

Fins al cap de 4 anys, al 2011, no vaig fer el meu primer Ultratrail, la Núria – Queralt – Berga de 92km.!!! Allà vaig poder comprovar que si que podia estar més de 15 hores corrent!!! A l’Ultramitic d’Andorra, ja vaig estar 24 hores per finalitzar-la!!!

L’Agost del 2011 vaig poder assaborir la festa petita del Montblanc, corrent la C.C.C.  (Cormayeur – Champex – Chamonix de 96km.) Aquesta vegada em vaig quedar impressionat, per tot el que envolta aquesta cursa, el recorregut, l’organització, l’ambient...

Aquest any, si tot va bé, espero poder complir un petit somni que fa anys em volta pel cap!!! L’Ultratrail del Montblanc!!!! És molt més que una cursa, és una  festa de l’esport de Muntanya! Espero que aquest  mes d’Agost pugui passar per l’arc d’arribada, d’aquesta gran epopeia en un entorn màgic com és l’UTMB!!!


1 comentario:

JORDI dijo...

Que tinguis molta sort i t'acompanyin el temps,el cap i les cames!, per la resta, ja saps, a gaudir de la màgia d'aquest ULTRA i a escoltar "Conquist of Paradise" quan creuis l'arribada...